Prvi pozivi iz IPARD 3 programa u četvrtom kvartalu ove godine 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Prvi pozivi iz IPARD 3 programa u četvrtom kvartalu ove godine
Trenutno na sajtu: 423       |       Podeli:
26.06.2023 | 0 коментар(а)



Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević izjavila



je u okviru „EU nedelje mogućnosti“ da će MPŠV nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika i bili ostvareni još bolji rezultati po pitanju odobravanja i isplate IPARD projekata.

U Republici Srbiji trenutno se sprovodi IPARD II program za period 2014 – 2020. u okviru kog su akreditovane četiri mere, a u toku su i završne aktivnosti za početak primene IPARD III programa, navela je Đurđević. Kroz Meru 1 se podržava primarna proizvodnja na poljoprivrednim gazdinstvima, kroz Meru 3 unapređuju prerađivački kapaciteti, dok se kroz Meru 7 investira u ruralni turizam. Takođe, kroz Meru 9 podržavaju se aktivnosti koje doprinose boljem sprovođenju IPARD programa, ali i osnaživanju državne administracije, podsetila je Đurđević.

Kada je reč o postignutim rezultatima u sprovođenju IPARD II programa, zaključno sa 20. junom 2023. godine, u okviru 13 javnih poziva raspisanih za investicione mere, isplaćeno je ukupno 763 IPARD projekta u iznosu od 65,1 milion evra, od čega doprinos EU iznosi 48,8 miliona evra, rekla je Đurđević na skupu koji je organizovan na Novosadskom sajmu.

„U EU nedelji mogućnosti Ministarstvo poljoprivrede staviće akcenat na IPARD program koji se trenutno sprovodi u Srbiji, a njegov glavni cilj je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima da modernizuju i povećaju produktivnost u sektoru poljoprivrede, ali i da poboljša kvalitet života u ruralnom području“, istakla je Đurđević.

Đurđević je kazala da je Ministarstvo je preduzimalo aktivnosti koje se pre svega odnose na uvođenje mogućnosti avasnog plaćanja kroz izmene Zakona o poljoprivredi, koje je, prema njenim rečima, trebalo da omogući korisnicima da brže dođu do finansijskih sredstava kako bi realizovali započete investicije.

„U ovoj godini po pitanju ubrzavanja iskorišćenosti i apsorpcije IPARD sredstava, Ministarstvo je počelo sa primenom indeksacije cena koja daje veliku podršku i pomoć korisnicima da lakše prebrode negativne efekte inflacije i porast cena na tržištu“, rekla je Đurđević.


U toku su završne aktivnosti za početak primene IPARD III programa koji bi trebalo da krene sa realizacijom i prvim javnim pozivima u četvrtom kvartalu ove godine, a u okviru tog programa u narednih nekoliko godina korisnicima će biti na raspolaganju još 288 miliona evra bespovratnih sredstava EU, najavila je Đurđević.


„Želim da ohrabrim sve poljoprivrednike da intenzivnije učestvuju u javnim pozivima koji će biti raspisani u okvriu IPARD III programa koji je omogućio i intenzivniju finansijsku podršku posebno za mlade poljoprivrednike, sertifikovane proizvođače organske hrane i investicije u obnovljive izvore energije“, kazala je Đurđević.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva naglasila je da je posvećenost EU podršci poljoprivrednom sektoru Srbije utrla put za povećanu produktivnost, održivost i inovacije. Korišćenjem IPARD sredstava, srpski poljoprivrednici su dobili pristup savremenim tehnologijama, visokokvalitetnoj opremi i naprednim poljoprivrednim praksama, navela je Halačeva, piše Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


IPARD 3

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.322.503 посета
Тренутно на сајту: 423 посетилац(a)